2 hari berturut-turut (kamis n jumaat) aku wat wedges..tp resepi lain2.. hehe..nk tgk yg mana 1 lg sedap, letak telur putih ke tak letak lg sodap..
credit to shalin sbb share resepi wedges..tp aku dh edit2 ckit resepi dia lps aku refer kt myresepi.
- 1st day buat, aku try resepi shalin+myresepi ny..letak telur putih+black paper, alhamdullilah jd. ala2 kfc..perasan plak...hehe
- 2nd day plak, aku try tak taruk telur putih..just bancuh tepung dgn air je, ok gk.. tp pengkiritik tetap aku ckp, yg 1st day ny lg sedap...
bahan-bahan (unt 2org)
- 2-3 biji kentang
- tepung serbaguna
- telur putih (sebiji)
- serbuk lada hitam
- rempah kari daging
- garam
cara-cara
- Kentang dibuang kulit dan potong bentuk wedges. lepas tu cuci bersih.
- Rebus kentang smpai empuk & taruk garam ckit.
- Bila kentang dh empuk, angkat & toskan. *jgn smpai empuk sgt,nnti kentang lembik*
- Bancuh tepung dgn telur putih. Lps tu, letak serbuk lada hitam, rempah kari dgn garam ckit. Make sure, bancuhan tepung tu tak pekat sgt n tak cair sgt.#kalo pekat, tmbh skit air. Biar smpai boleh salut dgn kentang.
- Masukkan kentang dlm bancuhan tepung td, biar dlm setengah jam.
- Goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
- Sedap dimakan bersama Chili Sc dan Thousand Island. Selamat Mencuba.
credit to en Google
p/s: hari ni dapur aku tak berasap~~heeh.bli kat baram ja.tu yg best kalo weekend..dpt berehat~~thanks caiyok..
No comments:
Post a Comment