Thursday, March 31, 2011

Ayam Goreng Kunyit SA..

Ayam Goreng Kunyit

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong)
5 tangkai kacang panjang (dipotong)
3 sm kunyit (dikisar) * kalau tak ada kunyit hidup, guna kunyit serbuk* :)
2 ulas bwg putih (dikisar/ditumbuk)
1 biji bwg bsr (dipotong bulat)
1/2 btg lobak merah (dihiris *ikut kreativiti masing2)
1 sudu bsr serbuk kari
1 sudu bsr madu
Garam secukup rasa
Minyak masak

Cara Membuat:
1) Perapkan ayam dgn serbuk kari,madu dan bhn kisar selama 15 minit
2) Goreng ayam hingga garing, kemudian masukkan bawang, kacang pnjg &lobak merah. Gaul rata. Tambah garam secukup rasa.
3) Tuang sedikit air supaya kacang pnjg & lobak merah empuk.

*sekadar gambar hiasan*

p/s: Resepi ini dirujuk dlm buku Kompilasi Masakan Ayam keluaran Alaf 21.. Resepi ini En. Shahrul Azhar yg buat.. not bad for 1st trial.. :)
Selamat memasak.. :)

5 comments:

bbreena81 said...

thanks:)

sisanizu said...

lapar pulak tgk gmbar ni

Unknown said...

kak na: buat bg sedap dr chef shahrul azhar tau..
kak sarah: tu bkn yg ela wat, kalo yg ela buat, msti akak lg terliur tgk.. :P

kak long said...

salam kenal...makanan kegemaran keluarga saya...ringkas tapi sedap..

Unknown said...

kak long: best lh, senang ja nk masak.. :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...